De mok

Emotie

Langzaam schuift de mok van Grünbergs ‘Het bestand’ weg. Nu geen geluid maken is het allerbelangrijkst. Het buitensporige trillen valt niet te onderdrukken. Een stukje van het glazuur breekt af. O, als het nou maar niet…gelukkig, het valt op het zachte tapijt van de Houtense bibliotheek. De mok probeert zijn oor in te trekken. Nu, op dit moment, hier, zou hij zo’n onopvallend klein espresso kopje willen zijn. Niet zo’n groot lomp ding.

Een snelle blik op ‘Het bestand’ vertelt de mok dat het boek niet oplet. Nog een stukje schuiven dan. De poriën van zijn glazuur barsten en kleine zweetdruppels ontsnappen. Als het lampje maar niet gaat branden. ‘Het bestand’ is opmerkzaam, die ziet alles. De mok houdt zijn adem in en schuift. Nog een klein stukje, dan is hij er.

Waarschuwend

De Houtense bibliotheek is niet veilig met die cilindervormige witte mok. Naast ‘Het bestand’ van Arnong Grünberg staan kan niet veel goeds betekenen. Voor je het weet blijkt de mok geen mok, maar een persoon. Dan komt die mok ineens uit een andere wereld. Met als enige doel: de mensheid vernietigen.

Nieuwsbericht

Een cilindervormige mok bevindt zich sinds vanavond in de Houtense bibliotheek. Hij is gezien op de bruine ‘nieuwe boeken’ tafel naast ‘Het bestand’. De mok is wit met hier en daar zwarte accenten. Een opvallend detail is het zwarte lampje dat op de mok is gedrukt. Navraag naar de reden van de aanwezigheid van de mok heeft tot nog toe geen nieuwe feiten opgeleverd.

Mevrouw M